Chat jij ook met ons mee!

Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Reageren

Pagina 19 van 21 Vorige  1 ... 11 ... 18, 19, 20, 21  Volgende

Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  MrJohn op 20.11.13 23:01

Als ik de 4x Beatles in mijn lijstje tot 1x reduceer en voor 3 vervangers zorg, ben ik al zover Kaj.

Leuk idee om het eens te proberen en dan na inzending van eenieder een Orinoco-avond aan te wijden Very Happy 
avatar
MrJohn
Chief
Chief

Aantal berichten : 15167
Registratiedatum : 16-12-08
Leeftijd : 68

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  Kaj op 20.11.13 23:07

MrJohn schreef:Als ik de 4x Beatles in mijn lijstje tot 1x reduceer en voor 3 vervangers zorg, ben ik al zover Kaj.

Leuk idee om het eens te proberen en dan na inzending van eenieder een Orinoco-avond aan te wijden Very Happy 
Lijkt me veel makkelijker om gewoon van elk lijstje de 25 eerste verschillende artiesten te nemen (en bij degenen die in een top-25 meerdere dezelfde artiesten hebben, tja die moeten het dan maar met wat nummers minder doen.. In het geval van die 2 kerels met 25x Porcupine Tree en die ene met 25x Captain Beefheart blijft er zelfs maar 1 nummer over Very Happy ). Een hele nieuwe stemming geeft toch weer een compleet ander beeld, al was het maar omdat je dan waarschijnlijk slechts een fractie van de 217 V500-inzenders weer in actie krijgt. Smile
avatar
Kaj
Music-Maniac !!!
Music-Maniac !!!

Aantal berichten : 3799
Registratiedatum : 16-12-08
Leeftijd : 30
Woonplaats : Maastricht

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  MrJohn op 20.11.13 23:13

Prima Kaj, kan een interessante Orinoco evening/night opleveren.

Bedankt voor het op praktische wijze concretiseren van het initiatief by the way.  

cheers 
avatar
MrJohn
Chief
Chief

Aantal berichten : 15167
Registratiedatum : 16-12-08
Leeftijd : 68

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  Chevy op 20.11.13 23:31

Hm... Ik wilde er eerst niets van zeggen, maar door het bericht van Nien voelde ik me toch aangesproken. En dan niet in de zin dat o.a. Graf en Kaj zich aangesproken, maar het tegenovergestelde.

Over het enthousiasme en werk van de DJs absoluut geen negatief woord van mij, maar mijn 'kritiek' is vooral gericht op de lijst an sich. Hoewel het waar is dat er wat eigenzinnige platen in staan, maar die verhouding is toch wel vrij beperkt. Het aantal dat in de Top 2000 staat is toch wel heel behoorlijk. Of ze er nou vorig jaar in gekomen zijn of al vanaf het begin..
Ik had, met name de laatste dag, toch het gevoel naar een re-run van de Top 2000 te luisteren. Ik vermoed ook dat zo'n beetje ieder nummer uit de Top 2000 ook bij de bovenste 500 staat van de Top 2000.
Daar is natuurlijk niets mis mee, maar voor een radiostation die ageert tegen de etherradio ("Al die radiozenders beschikken maar over één enkel bestand!") vind ik dat toch wel opmerkelijk. Zeker als die radio nog recentelijk heeft geprobeerd af te komen van het T2000-imago, omdat het "inmiddels zoveel meer geworden is". Dat blijkt dus niet zo te zijn.

De uitzonderingen, en dit kan ook niemand ontkennen, zijn buiten schaars ook nog eens veelal een verlengde van wat er al in de lijst staat. Zo kom je op bands als 30 Seconds to Mars, Linkin Park en Creed. Bands die wellicht niet in de Top 2000 staan, maar zich veelal in hetzelfde hoekje bevinden. Bands als Placebo en Muse worden massaal gepusht. Gaat het Top 2000-gehalte omlaag, omdat er 10 Muse-nummers in de lijst staan en er in de Top 2000 maar 4 staan?

Ik pleit toch voor meer verrassingen en eigenzinnigheid in de lijst. Dit zou niet volgens geforceerde principes moeten gaan, zoals een maximaal aantal artiesten of iedereen gelijke lijstjes. Te lange lijsten resulteren in verplicht veel werk en ik ben van mening dat de klassiekers zowel bovenin te vinden zijn als bij het 'opvulmateriaal' onderin. In deze ben ik wel benieuwd wat er gebeurd als Kaj er wat formules op los laat door bv. alleen de bovenste 25 of 100 te draaien.

Ik realiseer me overigens dat ik sommige gevallen ook wel de laatste ben om te klagen.. Uiteindelijk is het vooral soort zoekt soort en zal men uitkomen bij dezelfde klassiekers, vrees ik. En mijn kritiek is ook gericht op andere toplijsten hoor. Zo luister ik de Top 2000 niet meer voor de muziek en wordt het stemmen op de MuMe Ladder in deze fase ook een beetje op de automatische piloot.

Eigenlijk heb ik nog veel meer te vertellen, maar het is nu al zo'n lap tekst geworden... Cool
avatar
Chevy
Music-director
Music-director

Aantal berichten : 1570
Registratiedatum : 13-02-11
Leeftijd : 25

http://www.musicmeter.nl/user/29172

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  Chevy op 20.11.13 23:34

Oh ja, de V500 is zoals die is en iedereen krijgt de lijst die de stemmers verdienen. Blijkbaar zit iedereen te wachten op die nummers en stemt men er jaar in, jaar uit op.

Zoals ik al zei in de chat ben ik wel in voor een alternatieve lijst (zomerprojectje?), waarin wél een aantal restricties komen. En dan vooral in de zin van:
- Nooit in de V500 gestaan
- Niet in de Top 2000
avatar
Chevy
Music-director
Music-director

Aantal berichten : 1570
Registratiedatum : 13-02-11
Leeftijd : 25

http://www.musicmeter.nl/user/29172

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  Kaj op 20.11.13 23:47

Kijk Chevy, waar ik de Top2000 erg beperkt vind, heb ik in míjn top-10 ook maar 2 nummers staan die niet in de Top2000 staan. Orinoco draait die Top2000-classics in de reguliere uitzendingen eigenlijk zelden (ik heb het dan met name over Led Zeppelin, Deep Purple, Pink Floyd...), maar als puntje bij paaltje komt en mensen een lijst moeten maken van wat ze nu de beste muziek ooit vinden, komen ze blijkbaar toch bij die nummers uit.
Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de Tijdloze van Studio Brussel en de Kink1600 van KinkFM; beide toch ook lijsten die vergeleken bij de Top2000 best alternatief kunnen worden genoemd, maar dan ook met andere rock, en niet per se compleet andere genres. Ook daar staan Deep Purple, Led Zeppelin, Beatles, Pink Floyd, etc gewoon heel erg hoog, ondanks dat dat in de reguliere programmering praktisch nóóit gedraaid wordt. Kennelijk is dat toch de muziek die in dit soort lijsten komt bovendrijven.
Ook bij de door jou steevast aangehaalde MuMeLadder zie je dat vrijwel al die Top2000-classics er in deze fase van het spel gewoon nog in zitten, terwijl die lijst toch ook pretendeert zo enorm alternatief te zijn. Dat zie je alleen vooral terug in de onderste helft van de lijst, en niet bij de top-100. En daarnaast zie je ook daar eigenlijk dat wát er dan bovenaan in de plaats komt van die Top2000-classics vrijwel uitsluitend rockmuziek is, met uitzondering van Sinnerman en hooguit nog 1 of 2 nummers in de top-50.

Blijkbaar zijn de liefhebbers van bijvoorbeeld soulmuziek, jazzmuziek, dancemuziek en noem nog maar wat ondervertegenwoordigde genres in praktisch élke allertijdenlijst gewoon niet zo lijstjes-minded. Of zijn ze afgehaakt doordát er in die lijstjes traditioneel vooral rockmuziek staat. Dat zal wel een kip-en-ei-verhaal zijn... Zowel de Top2000, de Tijdloze, de Kink1600, de Verrukkelijke 500 én de MuMeLadder heeft in de hogere regionen een schrijnend gebrek aan alles wat niet blank, mannelijk en rock(ish) is. En natuurlijk zijn er dan altijd de excuus-KateBush, de excuus-MarvinGaye, de excuus-OtisRedding, de excuus-Underworld, de excuus-Faithless en noem nog maar wat uitzonderingen op. Maar het zijn uitzonderingen, in élke grote allertijdenlijst die ik ken.

Kortom: waar Grafmat en ik het over 'alternatief' hebben, is het eigenlijk enkel alternatief omdat het veelal nooit in de top-40 heeft gestaan...
avatar
Kaj
Music-Maniac !!!
Music-Maniac !!!

Aantal berichten : 3799
Registratiedatum : 16-12-08
Leeftijd : 30
Woonplaats : Maastricht

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  forzautregivo op 20.11.13 23:57

Mijns inziens is het een absolute illusie om een lijst samen te stellen zonder die "Top 2000-klassiekers", behalve als je gaat verbieden hier op te stemmen (wat totaal niet wenselijk is). Het is niet voor niets dat deze nummers altijd weer bovenaan de allertijdenlijsten te vinden zijn, het zijn ook gewoon steengoede nummers. Al zijn er hier veel mensen die deze niet bovenin hun lijst opnemen, als ze een top 500 en 1000 maken dan komen Comfortably Numb en Black er vaak wel tussen, simpelweg omdat veel mensen er niet omheen kunnen dat deze bij de 1000 beste platen ooit gemaakt horen. De persoonlijke extremen staan dan wellicht hoger, maar de kans dat anderen erop stemmen is gewoon een stuk kleiner.

Ik vind het behoorlijk naïef als er achteraf geklaagd wordt dat er zoveel standaard nummers bovenaan stonden. Dat weet je toch van tevoren? Je kunt wel uit protest ervoor zorgen dat Ministry bovenaan de lijst eindigt, maar dan staat de nummer één daar omdat je andere platen niet wilt, niet omdat het het beste nummer allertijden is. Je kunt nu eenmaal niet om de beste nummers ooit gemaakt heen, ook al ben je ze zat. In de V500 staan Muse, Elbow en Porcupine Tree gewoon heel hoog. Weliswaar blanke rock, maar alsnog geen platen die over het algemeen in allertijdenlijsten hoog genoteerd staan. Zelfs van iets als Street Spirit vind ik bijzonder dat het top 3 staat in een allertijdenlijst. Koester dit soort nummers, ga in de chat lekker zeiken op de afgezaagde nummers bovenin, geniet van de sfeer van zo'n lijst en hou verder op met zeuren. Je kunt Sigur Ros bovenin willen hebben, maar daar is gewoon een minder breed draagvlak voor. Ik heb waanzinnig genoten van de V500, en OOK van de bovenste "Top 2000-nummers" die deels wel en deels niet tot mijn favorieten behoren. Die aversie tegen "mainstream zijn". Ik ga echt niet als ik stem bij elk nummer kijken of het niet een te hoog Top2000-gehalte heeft. Ik stem op goede nummers en ik stem niet op baggernummers. En welke lijst daar uiteindelijk ook uit komt, ik heb de tijd van mijn leven

_________________
If I agreed with you we'd both be wrong
avatar
forzautregivo
Moderator
Moderator

Aantal berichten : 3221
Registratiedatum : 09-10-12
Leeftijd : 29
Woonplaats : Amsterdam

http://www.last.fm/user/forzautregivo

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  Kasper op 20.11.13 23:57

Chevy schreef:Hm... Ik wilde er eerst niets van zeggen, maar door het bericht van Nien voelde ik me toch aangesproken. En dan niet in de zin dat o.a. Graf en Kaj zich aangesproken, maar het tegenovergestelde.

Over het enthousiasme en werk van de DJs absoluut geen negatief woord van mij, maar mijn 'kritiek' is vooral gericht op de lijst an sich. Hoewel het waar is dat er wat eigenzinnige platen in staan, maar die verhouding is toch wel vrij beperkt. Het aantal dat in de Top 2000 staat is toch wel heel behoorlijk. Of ze er nou vorig jaar in gekomen zijn of al vanaf het begin..
Ik had, met name de laatste dag, toch het gevoel naar een re-run van de Top 2000 te luisteren. Ik vermoed ook dat zo'n beetje ieder nummer uit de Top 2000 ook bij de bovenste 500 staat van de Top 2000.
Daar is natuurlijk niets mis mee, maar voor een radiostation die ageert tegen de etherradio ("Al die radiozenders beschikken maar over één enkel bestand!") vind ik dat toch wel opmerkelijk. Zeker als die radio nog recentelijk heeft geprobeerd af te komen van het T2000-imago, omdat het "inmiddels zoveel meer geworden is". Dat blijkt dus niet zo te zijn.

De uitzonderingen, en dit kan ook niemand ontkennen, zijn buiten schaars ook nog eens veelal een verlengde van wat er al in de lijst staat. Zo kom je op bands als 30 Seconds to Mars, Linkin Park en Creed. Bands die wellicht niet in de Top 2000 staan, maar zich veelal in hetzelfde hoekje bevinden. Bands als Placebo en Muse worden massaal gepusht. Gaat het Top 2000-gehalte omlaag, omdat er 10 Muse-nummers in de lijst staan en er in de Top 2000 maar 4 staan?

Ik pleit toch voor meer verrassingen en eigenzinnigheid in de lijst. Dit zou niet volgens geforceerde principes moeten gaan, zoals een maximaal aantal artiesten of iedereen gelijke lijstjes. Te lange lijsten resulteren in verplicht veel werk en ik ben van mening dat de klassiekers zowel bovenin te vinden zijn als bij het 'opvulmateriaal' onderin. In deze ben ik wel benieuwd wat er gebeurd als Kaj er wat formules op los laat door bv. alleen de bovenste 25 of 100 te draaien.

Ik realiseer me overigens dat ik sommige gevallen ook wel de laatste ben om te klagen.. Uiteindelijk is het vooral soort zoekt soort en zal men uitkomen bij dezelfde klassiekers, vrees ik. En mijn kritiek is ook gericht op andere toplijsten hoor. Zo luister ik de Top 2000 niet meer voor de muziek en wordt het stemmen op de MuMe Ladder in deze fase ook een beetje op de automatische piloot.

Eigenlijk heb ik nog veel meer te vertellen, maar het is nu al zo'n lap tekst geworden... Cool
Ik heb een heel groot, heel groot ja dusgevoel. En toch ga ik er 'uitgebreid' op reageren.

De V500 is een lijst mede mogelijk gemaakt door Orinoco en het gaat om de beste (meest verrukkelijke) platen aller tijden, dat heeft niets te maken met uniek. Als er veel mensen stemmen 200+, komt er uiteraard mainstream bovendrijven, want hoe hoger je in de lijst wil komen hoe meer mensen je nodig hebt die jouw nummer leuk vinden. In dat opzicht is een nummer dat hoog in een door een grote groep samengestelde allertijdenlijst staat altijd mainstream.

Verder doe je de Top2000 af als een gedrocht met alleen maar kutmuziek en alsof het een ziekte is. Er staat in de Top2000 heel veel goede muziek, het overgrote deel heeft elkaar immers ontmoet door fanatiek te chatten tijdens het evenement, maar kwam daar ook tot de conclusie dat er heel veel bagger tussen al die goede muziek stond. Jantje Smit, Celine Dion, The Cats, The Carpenters, ik noem maar wat.

Daaruit is langzaam Orinoco opgeborreld met de V500 als eigen aller tijden lijst. Een lijst die vanuit het perspectief van de makers en de doelgroep van Orinoco de meuk uit de Top2000 heeft gefilterd en er meer een eigen saus aan heeft toegevoegd. In dat opzicht is het een betere lijst.

Die bestandsjingle slaat verder vooral op de reguliere uitzendingen, waarin je ook albumtracks, b-kantjes en elke willekeurige live-uitvoering terughoort, iets wat op een normaal radiostation niet gebeurt.

Tot slot staat het je volgens mij vrij om als dj van Orinoco een alternatieve lijst te creëren. Die zijn er immers zat (lange, geile, vrolijke, top25's, steunfonds etc.) en het zijn steeds geslaagde evenementen. Dat Orinoco ook nog een allertijdenlijst heeft, waarin de mainstreamsmaak van de gemiddelde Orinoco-luisteraar samenkomt, doet geen afbreuk aan het concept van Orinoco, maar maakt de zender juist af.

Zo zie ik het.
avatar
Kasper
Music-director
Music-director

Aantal berichten : 1466
Registratiedatum : 04-11-11
Leeftijd : 28
Woonplaats : Amsterdam

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  sowhat op 21.11.13 0:24

@Chevy
1) 200 lijstjes is niet enorm maar wel tamelijk veel. Dan ontkom je niet aan de wet van de grote getallen. Dan heb je ook bij een zender die pretendeert anders te zijn wat ze beslist ook is een lijst die wat lijkt op andere allertijdenlijsten.
2) Maar sorry hoor vriend. Dat jij met die Mainstream-constatering komt terwijl jij juist al die mainstream-liedjes hebt, vind ik een grote gotspe.
3) Wil je het anders? Help me volgend jaar met Lily en Donna en zo!
avatar
sowhat
Chief
Chief

Aantal berichten : 15247
Registratiedatum : 16-12-08
Leeftijd : 61
Woonplaats : Mokum

http://www.sowhatfun.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  MrJohn op 21.11.13 2:45

Het begrip "mainstream" als een algemeen aanvaard gegeven in deze discussie deugt trouwens helemaal niet.

Het is een subjectief gevoelen. Afhankelijk van eenieders muzikale voorkeur wordt duidelijk wat hij/zij als mainstream of alternatief beschouwt

avatar
MrJohn
Chief
Chief

Aantal berichten : 15167
Registratiedatum : 16-12-08
Leeftijd : 68

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  Gast op 21.11.13 6:48

Chevy schreef:Oh ja, de V500 is zoals die is en iedereen krijgt de lijst die de stemmers verdienen. Blijkbaar zit iedereen te wachten op die nummers en stemt men er jaar in, jaar uit op.

Zoals ik al zei in de chat ben ik wel in voor een alternatieve lijst (zomerprojectje?), waarin wél een aantal restricties komen. En dan vooral in de zin van:
- Nooit in de V500 gestaan
- Niet in de Top 2000

Sorry hoor chevy maar nu ga je toch echt veel te geforceerd bezig en waarom eigenlijk??

Alleen maar om te komen tot een of ander lijstje wat anders is omdat het nu eenmaal anders moet zijn ???

Ik vermoed zomaar dat ik ook 80% a 90% van de huidige V500lijst niet te pruimen vind kwa mijn muzikale voorkeur waarop dan meteen de vraag boven komt drijven "is dat nou zo erg"?? niet echt vind ik dan want het gaat om meer dan alleen maar muzikale voorkeuren voor wat betreft de V500, en daar waar je een lijst wel redelijk objectief kunt meten is het "meergehalte" van de V500 dat dus niet dat is niet te meten dat is namelijk een gevoel en dat spreekt je aan (ondanks de soms afgrijselijke baggerherrie) of niet.

En dan mag je wat mij aangaat gerust op de inzendingen een Dr. Sheldon Cooper formule of Albert Einstein theorie er op los laten maar de resultaten daarvan voegen behoudens voor "lijstjesfetisjisten" en andere "lijstjesnerds" mijns inzien maar bitter weinig toe, er blijft immers altijd nog het onmeetbare V500 meergehalte en dat is nu eenmaal niet te meten daar staat namelijk geen enkele maat op.


Gast
Gast


Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  sowhat op 21.11.13 11:55

MrJohn schreef:Het begrip "mainstream" als een algemeen aanvaard gegeven in deze discussie deugt trouwens helemaal niet.

Het is een subjectief gevoelen. Afhankelijk van eenieders muzikale voorkeur wordt duidelijk wat hij/zij als mainstream of alternatief beschouwt

Mainstream
Anglicisme dat zoveel wil zeggen als `commerciële strip`. Het zijn reeksen die een zo groot mogelijk publiek willen aanspreken in zoveel mogelijk leeftijdscategorieën, van 7 tot 77 jaar als het ware. De oplage is in vergelijking tot andere reeksen een significant veelvoud dat soms in de honderdduizenden exemplaren per titel loopt.
Op mainstrea
Gevonden op http://www.depoort.com/terminologie?utm_source=de-poort&utm_medium=fork-sea


3.

mainstream
Muziek van het gangbare genre.
Gevonden op http://www.woorden-boek.nl/woord/mainstream


4.

MAINSTREAM
1) Toonaangevende stroming
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/MAINSTREAM/1

Uit het woordenboek. Nou, hier zie je dat het begrip Mainstream aardig te Objectiveren is. Okay, omdat alles niet helemaal sluitend is, kun je daarbinnen weer subjectief ziijn. Trouwens en nogmaals: Mainstream is wat mij betreft beslist geen scheldwoord!

avatar
sowhat
Chief
Chief

Aantal berichten : 15247
Registratiedatum : 16-12-08
Leeftijd : 61
Woonplaats : Mokum

http://www.sowhatfun.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  Kaj op 21.11.13 15:48

Nou, ik heb eens wat zitten rekenen...

Stel: we tellen alleen de top-100 mee van elke lijst, en trekken ook de puntentelling per lijst gelijk (dus geen progressief puntenstelsel meer). Dan verandert er bovenin erg weinig. Telegraph Road gaat van 5 naar 3, en Radiohead en Led Zeppelin zakken beide een plekje. Maar die zaten dan ook erg dicht bij elkaar in de originele puntentelling, dus het is niet gek dat er her en der wel wat verschuift.
77 nummers komen door deze verandering nieuw binnen in de lijst, waarvan Stockholm Syndrome van Muse op 245 de hoogste zou zijn. Opvallendste nieuwkomer in dit scenario: What Does The Fox Say? van Ylvis op 484 Suspect 

Stel nou dat we van elk lijstje alleen nog maar de top-25 laten meetellen én elke artiest maar 1x toestaan in een lijstje. Tussenliggende scenario's heb ik ook berekend, maar daar zit niet heel veel wezenlijk verschil tussen. Hoe dan ook: bovenin verandert er redelijk wat: de artiesten die veel hooggewaardeerde nummers in de V500 hebben, moeten praktisch allemaal inleveren. Black is onafgebroken nummer 1, maar Alive vinden we nu bijvoorbeeld pas terug op 83 (tegenover 23 in de V500), Sultans of Swing krijgt van mij nog een hoop punten, maar keldert toch van 22 in de V500 naar 74 in deze berekening. Anderzijds prijkt Telegraph Road nu op 2. Helemaal bovenaan in de lijst verandert hoegenaamd niks: 2 nummers die in de V500 in de top-15 stonden vallen weg (Wish You Were Here en A Forest, dat nu op 16 staat), en Hotel California en The Count Of Tuscany komen in de top-15 daarvoor in de plaats.
Dat brengt me gelijk op de vaststelling van wat al te voorspellen viel: de artiesten die maar één serieuze V500-plaat hebben gaan er enorm op vooruit: Porcupine Tree, Dream Theater, Foo Fighters, Rage Against The Machine, Keane, Anathema, Arcade Fire, Alice Cooper, Saybia,... Noem ze maar op: allemaal gaan ze er flink op vooruit.
Hoogste nieuwkomers zijn nu:
131. Sex Pistols - Pretty Vacant
140. Iron Butterfly - In-A-Gadda-Da-Vida
150. Nouvelle Vague - Dance With Me
161. Adele - Set Fire To The Rain
185. Gary Moore - Still Got The Blues
190. Thin Lizzy - Roisin Dubh
191. Porcupine Tree - Anesthetize
193. Lamb - Gorecki
195. Ylvis - What Does The Fox Say?
196. De Dijk - Nergens Goed Voor
197. Dexy's Midnight Runners - Come On Eileen

In totaal gaat het dan om 175 nieuwe binnenkomers.
Het geeft een interessante inkijk op zich, maar mijn mening blijft dat dit soort kunstgrepen om de lijst zogenaamd alternatiever te krijgen (zoals je aan de nieuwe binnenkomers die erbij zouden komen in dit geval kunt zien, zijn die lang niet allemaal zo alternatief als je wellicht zou verwachten met dit soort regels) niet de 'oplossing' zijn voor een - wat mij betreft - niet bestaand probleem. Maar goed, dat blijft waarschijnlijk een persoonlijke inschatting.
avatar
Kaj
Music-Maniac !!!
Music-Maniac !!!

Aantal berichten : 3799
Registratiedatum : 16-12-08
Leeftijd : 30
Woonplaats : Maastricht

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  MrJohn op 21.11.13 16:17

Toch een keer leuk om het resultaat van zo'n berekening eens te lezen.

Bij de binnenkomers valt Sex Pistols op, is Ylvis me totaal onbekend, maar daarentegen Anesthetize van PT weer niet, want die staat bij mij in de top 10 Very Happy 
avatar
MrJohn
Chief
Chief

Aantal berichten : 15167
Registratiedatum : 16-12-08
Leeftijd : 68

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  Marrk op 21.11.13 16:43

Vindt het een leuke berekening Kaj, toch wel intressant om over na te denken...
avatar
Marrk
Music-Master
Music-Master

Aantal berichten : 5653
Registratiedatum : 17-12-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  forzautregivo op 21.11.13 16:57

Leuke berekening, maar er is duidelijk geen winst ten opzichte van de huidige situatie. Onderin vinden wat veranderingen plaats, maar daar zit het "probleem" nu ook al niet. Bovenin blijft alles op hele lichte verschuivingen na hetzelfde. Het bewijs dat je niet om die nummers heen kan. Meer mensen kennen die nummers, dus hoe mee mensen er stemmen hoe meer ze boven komen drijven. Alleen verbieden en het verminderen/specifiek selecteren van het aantal stemmers lijkt dit op te kunnen lossen, maar daar willen we toch niet heen lijkt me.

_________________
If I agreed with you we'd both be wrong
avatar
forzautregivo
Moderator
Moderator

Aantal berichten : 3221
Registratiedatum : 09-10-12
Leeftijd : 29
Woonplaats : Amsterdam

http://www.last.fm/user/forzautregivo

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  Grafmat op 21.11.13 20:41

Ik ben wél nieuwsgierig naar die alternatieve totaallijst. Want om nou te zeggen dat het helemaal geen zin heeft, terwijl er 175 nieuwe platen in voorkomen... Let wel: Al die top1000's en andere lange lijsten maken de macht van het getal ontzettend groot. Platen sprokkelen zomaar met 20 noteringen in onderste regionen een enorme doos punten bij mekaar, die de 'minder bekende' platen allemaal missen omdat, let's face it: die top100's toch ook een enorme bak 'vulling' bevatten van gewoonweg bekende nummers. Bij sommigen is dat wat meer het geval, bij anderen minder (Kaj heeft onderin bijv. veel meer onbekender werk, maar ja: die heeft zijn bovenste helft dan weer vol staan met overbekend materiaal....).

Kortom: gewoon om het onderzoek eens te doen, ben ik erg benieuwd naar die lijst. De veranderingen die ik door Kaj genoemd zie, maken dat ik geprikkeld raak. Minder van dezelfde bands bovenin, meer variatie.

BTW: Ylvis is een grapje van een aantal Ziggo-stemmers, om een van hun stemmers, Manon Vos, te eren... Very Happy 

Laten we wel zijn: de reden dat we in beginsel top1000's toelieten was omdat een paar van de organisatoren al zo'n lange lijst hadden, én omdat we 'vulling' van de lijst keihard nodig hadden. 28 keer een top25 zou nou niet bepaald een top500 hebben opgeleverd, en bakken met nummers die op dezelfde plaats zouden eindigen...
Tegenwoordig hebben we echter méér dan genoeg lijsten om uit kortere lijsten een representatieve V500 te maken. best een moment om je af te vragen wat de meerwaarde is van het toelaten van een top1000, en van het hoger waarderen van de platen uit die lijsten. Ik zeg niet meteen dat we de hele boel moeten omgooien, maar het is zéker het onderzoeken waard.

Nien: sorry voor de scherpe remark, en mensen die mij kennen weten dat ik niets tegen kritiek heb, maar wel enorm moeite heb met kromme redeneringen, ongefundeerde uitspraken of het weergeven van meningen als feiten, en ik vond dat dat gebeurde. Het had helemaal niets met de kritiek te maken, wel met een totaal oncontroleerbare en volgens mij door jullie sentiment gevoede uitspraak over de 'niet-Orinoco-luisteraars'. And alsjeblieft....: Het is Orinoco met 1 c, en Verrukkelijke 500 met 2 -r-en... Razz

_________________
"Ik ben niets wijzer geworden van wat ik al wist." *28-6-2014 - Sowhat.
avatar
Grafmat
Moderator
Moderator

Aantal berichten : 3742
Registratiedatum : 18-12-08
Leeftijd : 46

http://www.hookedonred.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  Vleertje op 21.11.13 21:07

Even kleine duit in zakje doet. Ik ben niet zo'n fan van het veranderen van de regels. Ok je zou hooguit kunnen zeggen lever je minimaal top 25 en maximaal top 100 in. Maar ik denk dat je niet moet gaan tornen aan de verdere regels als je mag maar van elke artiest 1 x iets in je top 100 etc. We gaan er toch prat op dat deze lijst volledig door luisteraars wordt samengesteld. Dat de stemmer ALLE vrijheid heeft en dan vind ik dat men die vrijheid naar eigen inzicht moet kunnen indelen. Dus als iemand Beefheart zo hoog heeft zitten dat ie 25 nummers beefheart in zijn top 25 zet VRIJHEID.

En ik denk dat ik toch echt 1 van de minst mainstream stemmers ben. Maar ik geniet ondanks dat ik met regelmaat op het bankje zit toch ook enorm van het evenement. Het gaat om het "gevoel" wat Kapser behoorlijk treffend omschreef. Ik zou opblijven om Venus in Furs volledig mee te kunnen zingen en in de chat jaaaaaaaaaaaaa te kunnen gillen als hij om 4 uur 's nachts gepland staat. Terwijl nuchtere vleer eigenlijk ook best kan bedenken dat ze dat nummer de hele dag kan draaien. Maar het is inderdaad die lijstjesgeilheid, het momentje, jouw momentje in zo'n lijst beleven.

En als mensen het niets vinden de verrukkelijke 500 is goed hoor gaan ze lekker wat anders luisteren. Dat wij het de lijst der lijsten noemen lijkt me logisch we staan als DJ's achter het station en derhalve overdrijven wij graag zoals dat op radio nogal gewoonlijk is. JAAAAAAAAA WAT EEN PLAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAT roep ik dan al snel, terwijl het thuis is hey dat is een lekker nummertje. Ieder station zal zijn alletijden lijst de lijst der lijsten noemen en gezien ik voor Orinoco Radio DJ noem ik de Verrukkelijke 500 de lijst der lijsten!
avatar
Vleertje
Music-Master
Music-Master

Aantal berichten : 6139
Registratiedatum : 16-12-08
Leeftijd : 46
Woonplaats : De wereld

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  Grafmat op 21.11.13 21:10

Dank je wel Vleer! cheers 

_________________
"Ik ben niets wijzer geworden van wat ik al wist." *28-6-2014 - Sowhat.
avatar
Grafmat
Moderator
Moderator

Aantal berichten : 3742
Registratiedatum : 18-12-08
Leeftijd : 46

http://www.hookedonred.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  Jorg op 21.11.13 21:13

Lang geleden dat er weer eens zo uitgebreid discussie is gevoerd in een topic en ik wil dan ook graag nog mijn duit in het zakje doen.

Ik ben voor vernieuwing die iets toevoegt aan een lijst. Een artiest mag maar 1x in de top 100 voorkomen bijvoorbeeld. Lijkt me een mooi voorstel: je pakt lijsten aan op het punt waar de meeste punten worden verdeeld. Overigens wordt de invloed van langere lijsten qua punten enigszins overschat hier. De nr 15 in een top 1000 krijgt evenveel punten als de nr 1 in een top 25.

Ik zie niets in kunstgrepen als de V500 mag niet dezelfde nummers bevatten als het jaar ervoor. Dan krijg je simpelweg niet meer de beste lijst aller tijden volgens luisteraars, maar de meest geforceerd diverse lijst aller tijden. Dat geniet niet mijn voorkeur. Afwisseling is goed, maar nummers die hoog staan, staan niet voor niets hoog in zowel de V500 als de Top 2000. Je zou bijvoorbeeld wel een maximum kunnen stellen aan het aantal nummers per band/artiest (5-10 bijvoorbeeld).

Ik heb als dj tijdens de verukkelijke 500 nooit geroepen dat dit de beste of meest gevarieerde lijst aller tijden is. Dit is een lijst voor eenieder die in een lijstje instuurt maar doordat de promotie voor en bekendheid van de lijst op een beperkt aantal plaatsen bestaat, creëert dat een lijst van de orinocoluisteraar en aanverwanten. Moeten we dan een diverser lijst krijgen?
Het populairste muziekgenre in Nederland, namelijk Nederlandstalige schlagers, vindt helemaal geen gehoor in de lijst. Moet dat er in? Ik denk dat er dan eveneens veel protest zou zijn.

Iedere lijst heeft z'n kenmerkende plaatjes. Ik ben erg blij dat al zes jaar een plaats wordt ingeruimd voor Gorki's Mia. Anderen vinden dit plaatje verschrikkelijk. Anderzijds vind ik muziek als Sigur Ros en Alter Bridge weliswaar mooi als behangetje, maar ze hoeven wat mij betreft niet in de V500. Echter: ik draai ze met net zoveel plezier als de platen die ik zelf in m'n lijst.

Kortom: vernieuwing is prima, zolang de lijst de gemene deler blijft van de stemmers. Want hoe je het ook draait: met 217 stemmers zijn we representatiever dan ooit. Als iemand of twee personen weinig van hun smaak terugvinden, dan zegt dat wellicht ook iets over hun smaak: die wordt wat minder gedeeld, of op z'n minst binnen Orinoco. Dat kan uiteraard. Maar dat is niet erg wat mij betreft, juist omdat we niet pretenderen een allesomvattende lijst te hebben, maar een lijst die gewoon zonder restricties wordt samengesteld. De vernieuwing zit 'm dus in de manier van stemmen, niet in de platen zelf.

Jorg
Moderator
Moderator

Aantal berichten : 2935
Registratiedatum : 05-12-08
Leeftijd : 29

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  Kasper op 21.11.13 21:26

Jorg schreef:Lang geleden dat er weer eens zo uitgebreid discussie is gevoerd in een topic en ik wil dan ook graag nog mijn duit in het zakje doen.

Ik ben voor vernieuwing die iets toevoegt aan een lijst. Een artiest mag maar 1x in de top 100 voorkomen bijvoorbeeld. Lijkt me een mooi voorstel: je pakt lijsten aan op het punt waar de meeste punten worden verdeeld. Overigens wordt de invloed van langere lijsten qua punten enigszins overschat hier. De nr 15 in een top 1000 krijgt evenveel punten als de nr 1 in een top 25.

Ik zie niets in kunstgrepen als de V500 mag niet dezelfde nummers bevatten als het jaar ervoor. Dan krijg je simpelweg niet meer de beste lijst aller tijden volgens luisteraars, maar de meest geforceerd diverse lijst aller tijden. Dat geniet niet mijn voorkeur. Afwisseling is goed, maar nummers die hoog staan, staan niet voor niets hoog in zowel de V500 als de Top 2000. Je zou bijvoorbeeld wel een maximum kunnen stellen aan het aantal nummers per band/artiest (5-10 bijvoorbeeld).

Ik heb als dj tijdens de verukkelijke 500 nooit geroepen dat dit de beste of meest gevarieerde lijst aller tijden is. Dit is een lijst voor eenieder die in een lijstje instuurt maar doordat de promotie voor en bekendheid van de lijst op een beperkt aantal plaatsen bestaat, creëert dat een lijst van de orinocoluisteraar en aanverwanten. Moeten we dan een diverser lijst krijgen?
Het populairste muziekgenre in Nederland, namelijk Nederlandstalige schlagers, vindt helemaal geen gehoor in de lijst. Moet dat er in? Ik denk dat er dan eveneens veel protest zou zijn.

Iedere lijst heeft z'n kenmerkende plaatjes. Ik ben erg blij dat al zes jaar een plaats wordt ingeruimd voor Gorki's Mia. Anderen vinden dit plaatje verschrikkelijk. Anderzijds vind ik muziek als Sigur Ros en Alter Bridge weliswaar mooi als behangetje, maar ze hoeven wat mij betreft niet in de V500. Echter: ik draai ze met net zoveel plezier als de platen die ik zelf in m'n lijst.

Kortom: vernieuwing is prima, zolang de lijst de gemene deler blijft van de stemmers. Want hoe je het ook draait: met 217 stemmers zijn we representatiever dan ooit. Als iemand of twee personen weinig van hun smaak terugvinden, dan zegt dat wellicht ook iets over hun smaak: die wordt wat minder gedeeld, of op z'n minst binnen Orinoco. Dat kan uiteraard. Maar dat is niet erg wat mij betreft, juist omdat we niet pretenderen een allesomvattende lijst te hebben, maar een lijst die gewoon zonder restricties wordt samengesteld. De vernieuwing zit 'm dus in de manier van stemmen, niet in de platen zelf.
Ik zelf ben tegen dat idee, omdat ik op NUMMERS stem en niet op artiesten. In de V500 gaat het immers ook om de beste NUMMERS en niet om artiesten. Zo heeft The Verve mijn lievelingsnummer gemaakt, maar is het niet mijn favoriete artiest. En ik heb liever dat alléén mijn vijf favoriete nummers van Muse in de lijst staan, in plaats van vijftien nummers van Muse waar ik weinig mee heb. Ik vind het leuk om te weten welke artiesten vertegenwoordigd zijn, maar daarmee houdt het ook op.

Vleertje heeft het over de enorme vrijheid en ook ik vind dat het mooiste aan de V500. Dat maakt het voor mij de ultieme allertijdenlijst. Elke restrictie maakt dat gevoel minder. En lijstjes met restricties zijn ook hartstikke leuk, maar volgens mij hebben wij er daar op Orinoco ook al zat van. Laat deze dan lekker restrictieloos blijven.
avatar
Kasper
Music-director
Music-director

Aantal berichten : 1466
Registratiedatum : 04-11-11
Leeftijd : 28
Woonplaats : Amsterdam

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  Ries op 21.11.13 21:34

Eens met Kasper de 1 nummer van 1 artiest regel zou voor mij een enorme beperking zijn omdat ik dan niet meer het gevoel heb mijn eigenste aller tijden lijst in te kunnen leveren. Iemand die dat uit zichzelf doet, hulde! Maar ik zie het als een enorme beknotting! Het inkorten van lijsten zou imo wel iets zijn waar je over na zou kunnen denken maar goed ik ben maar luisteraar en wil eigenlijk gewoon weekendje genieten van goede en baggermuziek, sjetten en wat dies meer zei!

_________________
Knowledge Talks, Wisdom Listens - Jimi Hendrix
avatar
Ries
Music-Maniac !!!
Music-Maniac !!!

Aantal berichten : 4881
Registratiedatum : 06-01-10
Leeftijd : 49
Woonplaats : Hoogeveen

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  Kaj op 21.11.13 21:35

Nou ja, waar het voor mij op neerkomt: als ik niet meer zelf mag bepalen wat ik in m'n lijst zet, en omwille van een eventuele 'maximaal 1 nummer per artiest'-regel verplicht zou zijn top20-werk als Brothers In Arms, Telegraph Road, The Last Resort, Wish You Were Here en Black uit m'n lijst te laten, dan stem ik liever gewoon helemaal niet.

Of het inkorten van de maximumlengte van de lijst tot 100 plaatjes een goede ontwikkeling is? Ik weet het niet, ik ben er in elk geval niet voor. Ik vind het juist wel leuk om bij bepaalde mensen in hun lijst te grasduinen, en het gras wordt met 100 plaatjes wel flink gekortwiekt. Bovendien heb ik zo op het eerste gezicht niet in de indruk dat het het karakter van de lijst wezenlijk verandert.
avatar
Kaj
Music-Maniac !!!
Music-Maniac !!!

Aantal berichten : 3799
Registratiedatum : 16-12-08
Leeftijd : 30
Woonplaats : Maastricht

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  sowhat op 21.11.13 21:52

Eens met Vleertje en de anderen die niet willen veranderen. 1x Lily, Donna, Amanda Palmer, Muffs, PJ Harvey, Sugarcubes, Bowie etc.: ik moet er niet aan denken. De vrije keuze en geen beperkingen maakt het zo mooi. Vleertje beschrijft bovendien het gevoel wat ik zelf ook heb bij de V500 mooi.
avatar
sowhat
Chief
Chief

Aantal berichten : 15247
Registratiedatum : 16-12-08
Leeftijd : 61
Woonplaats : Mokum

http://www.sowhatfun.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  Dave Evans op 21.11.13 21:52

Ik sluit me eigenlijk helemaal bij Kaj aan. De meeste Top 1000's zitten nu éénmaal leuker in elkaar omdat er langer en beter over nagedacht is. Niets ten nadele van de korte lijstjes, daar kan soms ook best goed over nagedacht zijn [zie bijv. de top honderds van Markderaver & MrJohn]. Maar vaak de erg korte lijstjes leveren de meeste traditionals op. Daarom was de tussenstand na 106 lijstjes een heel andere dan de latere eindstand toen we de laatste 2 dagen heel veel kortere lijstjes binnen kregen. Enige beperking waar ik me in zou kunnen vinden is max. 10 platen van 1 artiest/band in je lijst. Dit puur ter voorkoming dat mensen zoals dit jaar een Top25 in gaan leveren van 1 artiest/band.

Maar ik vind dit verder wel een leuke discussie hoor, mooi om te horen wat een ieder ervan denkt!


PS. Ik zou ook niks aan die puntentelling veranderen, moeite mag best beloond worden Smile

_________________
If music be the food of love, play on.
William Shakespeare
avatar
Dave Evans
Moderator
Moderator

Aantal berichten : 22095
Registratiedatum : 04-12-08
Leeftijd : 53
Woonplaats : Meppel

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Verrukkelijke 500 - Editie 2013

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Pagina 19 van 21 Vorige  1 ... 11 ... 18, 19, 20, 21  Volgende

Terug naar boven


Reageren
 
Permissies van dit forum:
Je mag reacties plaatsen in dit subforum